30 juni 2011

Nyhet?

Häromdan ville Arvika Nyheter träffa mig då de hade hittat bloggen. Jag tänkte varför ville de träffa mig, vad är det för nyhet! De tyckte att jag var en inspiration för andra genom mitt mål att gå femdagars trots att jag låg på operationsbordet för bara två månader sedan (saknar bukhinna), får nu cellgifter samt ska det bero på var man bor i landet vilken behandling och vård man får.

Mamma tyckte absolut inte att jag skulle göra det eftersom det kunde "skada mig" angående framtida vård i Karlstad. Jag tänkte men vad ska jag va rädd för...det är ju en blogg, min dagbok som är mina tankar, funderingar och upplevelser vilket är MIN sanning. Jag har väl rätt att få dela dem med andra?!

Att gå femdagars är kanske ett orimligt mål men för mig är det ett mål bara att få åka dit och för att få känna mig som en frisk människa några dagar i alla fall. På cytoenheten är de så snälla och låter mig få cellgifter veckan efter istället bara för att jag ska kunna delta i tävlingen. Åker golfbil, annars hade det inte varit genomförbart för mig.  

Vem skulle inte i min situation bli arg, ledsen och förbannad på sjukdomen och systemet när livet håller på att rinna ifrån en. Jag saknar kontroll och kompetens över mitt livs öde just nu. Den bergochdalbana som jag har genomgått det senaste halvåret är ju inget som jag önskar någon annan.

Det är ju klart att jag funderar starkt på hur det kommer sig att inte CSK kontaktade specialister redan i november 2010 när de satte in cellgifter då de inte klarade av operationen. Hur kommer det sig att de inte kontaktade någon för konsultation i alla fall. Inte ens efter tre behandlingar?!

När jag till slut kom till Uppsala frågar de mig varför jag inte har skickats tidigare..vad ska jag svara på det när jag själv flera gånger hade påtalat olika behandlingar och kirurgiska metoder?! Jag hade tom sökt andra sjukhus utanför landet. Det var då jag förstod (eller trodde) att man för längesen aldrig ens tänkt att det gick att rädda mig. Beror det på pengar eller att spridningen var så stor....den frågan kommer jag aldrig att få svar på och den spelar ingen roll nu.

Jag ältar inte utan jag mår bra, är opererad och det gick väl och om det blir fler operationer på tal så är det Uppsala som jag vill ska utföra dem då de är specialister. Jag vill även att de ska se på röntgenplåtar osv inför framtida behandling.

Även detta med cellgiftsbehandling och vilka preparat som skulle användas. Hade nuvarande behandling sett annorlunda ut om jag bott någon annanstans? Det tror jag eftersom det var på tal om en blandning av två preparat i Uppsala som bevisligen ger bättre effekt tillsammans....men idag är jag nöjd med att få de cellgifter jag får då jag har diskuterat detta med min behandlingsläkare på CSK och jag litar på henne till 100% att detta är det bästa för mig.

Avancerad specialistvård kommer inom några år att vara centrerad till ett eller några sjukhus, bla äggstockscancer och bukspottkörtelcancer. Regeringen och SKL (Sveriges kommuner och Landsting) har enats om detta. Cancerfonden meddelar i sin rapport att 150 kvinnor/år med äggstockscancer kan få sina liv förlängda genom en centering. Idag räddas 375 och genom en centrering kommer vi upp till 525 av totalt 750 som drabbas varje år. Det är många liv och meddelåldern är 59 år, jag var 35...

"En centralisering av exempelvis avancerad kirurgi skulle rädda många liv. Trots att vi vet detta görs hundratals operationer av mindre vanliga diagnoser på kliniker som har för litet patientunderlag. Sämre överlevnadssiffror är konsekvensen. Det är oacceptabelt!"
Läs mer cancerfondsrapporten 2011

Då undrar ju jag hur tänker CSK är det pengar eller har de missat detta helt?! I Uppsala sa en av mina kirurger att jag är mitt i en skarv och berättade om just detta. Där håller de på med att förbereda sig sedan 1-1,5 år tillbaka och utför liknande operationer som min varje vecka. Jag hoppas verkligen att denna typ av kirurgi hamnar i Uppsala.  

Det är självklart att om jag hade haft den kunskap som jag har idag skulle jag ha ställt andra frågor, ställt andra krav än vad jag gjorde från början om specialistvård. Givetvis tror man att de som man möter vet och gör de bästa valen för en och i starten av en sjukdom blir många med mig apatiska innan det sjunker in och innan man själv börjar leta möjligheter. Kan min blogg ge andra tips och råd är det super bra.

Jag fick inspiration av Kjell Brobergs blogg som på allvar kämpar med olika läkare och sjukhus med sin spridda tarmcancer. Han har själv fått bekosta flera operationer utomlands då svenska kirurger bedömt att han är för sjuk för att opereras. Då kan inte Försäkringskassan gå in och betala hans operationer. Sedan i januari i år kan vi välja vilket land inom EU som ska utföra våra operationer men bara om våra läkare anser det genomförbart. Kjell kämpar nu mot att läkare bedömer olika i hans sjukdom, hur han ska behandlas, hur många tumörer han har osv... Som han får kämpa kan man undra om det är meningen i Sverige 2011. Hälso- och sjukvårdslagen är tydlig: vi ska rädda liv.


Jag anmälde till Socialstyrelsen min förste läkare på Vårdcentralen för jag tyckte att hon kunde ha kopplat mina besvär till gyn eller agerat snabbare då jag fick vänta i två månader på ultraljud. Men givetvis hade hon gjort allt rätt så att ändra på arbetssätt ute i primärvården var inget val för att upptäcka äggstockscancer tidigare...vi vet att 2 av 3 kvinnor dör med denna sjukdom för att den upptäcks för sent och även om röntgen har mycket att göra så är det remitterande läkare som avgör hur snabbt insatsen ska utföras.

Jag hoppas att mitt deltagande i Arvika Nyheter kan ge inspiration till andra om att inte ge upp hoppet utan istället bli expert på sin sjukdom. Jag har fortfarande lång väg kvar och kämpar varje dag för att leva med sjukdomen och mitt vanliga liv parallellt. Detta är det svåraste jag har gjort, att anpassa mig och klara av båda... Jag vill ju bara leva som förut och vägrar att inse att det inte skulle gå.


Min utsikt om kvällen....mys!

29 juni 2011

29 juni 2011

Varmt, hett och solsken är inte kul när man inte orkar vara i solen! Skulle inte klara av en dag på stranden om det inte blåser rejält...gör inge å va blek...se skådisarna i True blood eller Nicole Kidman, de är ju gôrsnygge utan färg...jag ska ha stans vitaste ben!

Mitt säg "hellre brun och rynkig än blek och slät" har jag inte tagit ställning till än...skulle lägge mig under kniven innan 40 för att räta ut rynkorna men jag får se... 

Idag vaknade jag tidigt för att bege mig till sjukgymnasten. Orkade utöka antal upprepningar med vikterna och cyklade längre och lättare bara från i måndags...helt otroligt att jag känner styrka på bara nån dag...fattar inte detta riktigt ja men så är det....verkligen. På fredag blir det sista besöket och sen ska jag klara mig själv.

Har varit jättekul att få komma på dagrehab men jag kan nog börja på Hälsokompaniet igen...där är de så snälla att så länge jag behandlas med cellgifter och är sjukskriven får man träna gratis....eftersom man mår så olika varje dag. Bra väl?!

När solen stod i cenit låg jag under en filt på soffan och kollade på tv... hade aldrig hänt om jag hade varit frisk.. Sen gick vi nio hål på banan och det gick riktigt okej, gjorde en birdie =) samma hål som sist, 5:an. Nu blir det ingen mer golf innan tävlingen på måndag. Måste vila så jag kostade på mig en ny klubba som jag ska slå såååå långt med...jo troligtvis...lika bra att köpe så jag inte kan klaga på klubborna i alla fall....

Minskade smärtlindringen idag med 5 mg "mittpådagen" dosen och det har fungerat jättebra. Hoppas jag kan ta morgondosen snart med. Sen är det inte mycket kvar...vore så skönt att sluta med morfinet helt.. kanske kan va sant inom en månad.

Mötte R som har byggt värsta studion i källaren där vi bor...gissa om den va snygg så nu vet vi var nästa fest ska bli.....mörkt, möe tyger, guld och mikrofoner...va såååå snyggt. Killen har stil och kan med lite finess få till det. Det är nog lite Ernst över han eller Thomas och Simon kanske haha..

Sen kom Adele med barn och hundar så söta. De hälsade på hos Dagny som är 86 år men som är mer ungdomlig än andra här och fräsch är hon..det kan ingen ta ifrån henne. De satt i "hagen" och åt glass så kom vi in på män och Dagny miste sin man redan som 36 åring. Hon berättade att hon fick för sig att hon absolut inte ville blanda sina kläder i tvätten med nån...detta hade hon inte haft problem med innan men bara hon slapp det...haha skön hon.

Tänk att jag mår bra! Eller bra i mina mått mätt är att inte ha ont, kunna äta, röra mig ganska fritt utan att kroppen gör ont hela tiden och att ha humöret på topp. Ska äta lite nu och sen är det natta för nu är jag riktigt sliten och trött.

Kvällens låtval känns som den kommer att bli årets sommarplåga
Mohombi Coconut Tree ft Nicole Scherzinger

28 juni 2011

Vilodagen

Idag var en av sommarens varmaste och soligaste dagar...jag skulle ta det lugnt så jag började med att städa badrummet...det behövs ibland och jag gör sånt på morgonen...gärna innan jag åker till jobbet..varje dag... sjukt jo visst men jag är sån..får môe gjort tidigt men nu när jag inte jobbar är jag ju LAT..så nu för tiden görs det inte varje dag...

Sen gick jag lös på ballen och fräschade upp mina blommor och gjorde iordning. Flickor nu kan vi ha ballefest igen. Tänk hur många kvällar jag och Åse-Kristin har suttit här och sjungit sååå fina visor och låtar. Stackars grannar...tur att en del hör illa. En kväll gjorde vi en spellista som vi skulle använda oss av när vi skulle upp på scen... vi har inte kommit dit än men det kommer...nog...snart...

Minns så väl när Jenny och Jennie hade slagit ihop sina 30-årskalas då satt vi i köket hela kvällen och sjöng ljuvliga sånger....mycket Dolly var det...vi hade så trivsamt vid spisen...typiskt oss. Helt bortom all räddning.

Fick min första skörd av den enda mogna jordgubben...ser att det kommer tre till. Blomningen luktar så ljuvligt.

Va riktigt trött i morse och under dagen... svårt att sova, vila. Men efter att vi var på stan, Åse-Kristin och jag sov jag en stund.

Träffade gamla arbetskamrater på kvällen som jag jobbade med tom april 2008 och vi har nästan inte setts sen dess! Det var så kul och det kändes som om det var igår vi satt i våra lokaler på Gunnarsby, 1999...ja åren går kan vi konstatera och möe har hänt men det var kul att träffa dem igen och vad jag saknar alla där..

Vi  käkade på BArBORD en ny krog i hamnen. Go mat och schyssta lokaler med utsikt över Kyrkviken. Satt ute och det var skönt, varmt...vi ska ses igen..snart lovar vi. Kram till er alla.

Sjukgymnasten och Blå Lagårn

Nu har jag legat i hårdträning i två dagar och tänk så det värker i dessa stackers bena..gick 18 hål igår och trodde allvarligt att det tar livet av mig innan vi kom i mål. Jora fick skavsår på ena hälen mellan 15-16 och fick sätta mig på 18 :e hålet på marken mellan slagen! Vi spelade på samma boll varannat slag för jag orkade inte hålla i klubborna på slutet..det var nog första och sista gårundan på väldigt länge.

Till veckan börjar femdagars och hur jag ska orka det vet inte jag men jag hoppas att genom att åka golfbil spar jag på orken så jag kanske kan sikta och slå bättre... det är så trist att inte kunna svinga som man ska utan nån halv variant pga operationen och magen som inte är läkt...men som Agneta sa idag så ska jag va nöjd och glad med det stora att jag ens kan vara ute på banan...slagen får göras bättre när magen är läkt om nån månad. Hon hade däremot ryckt upp sig avsevärt mot ifjol..riktigt fina och långa slag..inte avundsjuk jag inte..hmm

Sjukgymnasten sa idag att vila är lika viktig när man bygger muskler så idag får du hålla dig lugn efter sjukgymnastikträningen som jag gjorde halv nio i morse....joho...jag spela bara sju hål på aftan och sen gick jag med 6 hål och övade puttning...men i morgon ska jag bara ligge på soffa...det lôver jag...måste äta och vila mig i form nu fram tills på måndag.

Jag berättade för sjukgymnasten att jag har svårt att ta mig upp på morgonen och ligger gärna till 12....då sa han att du ligger ju inte så länge för att du är sjuk utan du är lat... bra säg det...Så nu förstår jag varför dagen går så fort..

Nu har jag ökat i vikt...muskler får en hoppas så nu står våga på 49.6 kg. Mor tyckte jag hade blivit bredare över axlarna?! Hon är allt go hon! Fick nylagad köttfärssås med mig hem...gott det för mig.


Linda utanför Blå Lagårn.....så fin hon!


Jo i lördags skulle vi till Blå Lagårn vilket är ett skönt ställe där olika konstnärer ställer ut sina olika konstverk till försäljning. Det finns beläget i Perserud intill sjön Racken, där vi badat många gånger när vi var barn. Vi reste dit för att se Ulli`s fotoutställning av olika blommor som hon döpt efter sina vänninor...kul.


Sååå fina Ulli. kolla in Ullis hemsida


Jo sen händer detta med tvillingarna. Den ena har som vanligt beslutsångest och ber sin syster att kolla in en tavla som smakråd då hon hade varit där tidigare på dagen...det slutar med att smakrådet förälskar sig i tavlan utan att reflektera över att det var just denna tavla som syrran ville ha smakråd om... det va inte litte med tavlor ska du veta eftersom det var premiärdagen och enligt smakrådet gäller det att vara i farten om man vill köpa...jo då smakrådet fick sin tavla och hon med beslutsångest inväntar nytt material...sköna damer dessa tvillingar and I love them.

Var tvungen och fota den vackraste på hela utställningen...Vera, trollungen från Sthlm...




25 juni 2011

Midsommar

Fest utan vin kan ju va trevligt.........men jag tycker ju det är kuligare med fest och vin! Ja med det kan ni förstå att jag mår ju inte som ifjol vid denna tid! Skönt att sova i min lilla stuga. Åt frukost med utsikt över vika...mys. Tyvärr är det ingen jättebra dag ännu då jag blir påmind hela tiden om min nedsatta ork. Mår inte som en ska sliten, trött, illamående och så måste jag acceptera detta....men nästa midsommar då!

Skulle på bröllop klockan ett men orkar inte sitta i en kyrka nu...synd det inte va lite senare på dagen..hoppas de får en lyckad dag. Det är så kul med bröllop för alla är så fina.

Fick svar på varför det ligger en massa getingar på golvet så fort en öppnar dörren....jo ra två små, små getingbo i taket...Conny hur kommer dom in?! Fel på bygge säkert...bare och rive och bygge nytt!! Jo rä...

En lugn afton gick bra det med men på kvällen kom regnet som gick fort över. Fiskaren blev uppspelt på brygga och hade storgäddan på kroken...som tur va släppte den så han fick inte upp den...

Vi hade en vacker utsikt från mitt fönster...



 
Damerna hade med sig vin som de delade och så satt vi och pratade, åt mat och hade mysigt. Ingen blev som ifjol så det va väl bra idag kan jag tänka. Klockan gick fort så jag fick agera chaufför och så tog vi en sväng till stan. Hämtade brodern och sen var klockan natta. 

Idag ska vi försöka ta oss en titt på Arvikas kulturliv (om jag kommer ur soffa)....det är midsommar i Värmland det!

23 juni 2011

dagen före midsommar

...dan före midsommar...ja när jag påbörjade min cellgiftsbehandling i november 2010 trodde jag att om allt går bra så kan jag säkert börja jobba igen i mars. Vill det sig riktigt illa så är jag tillbaka på jobbet innan midsommar och då ska jag i alla fall kunna festa och fira som vi brukar göra på midsommar...

Nu är det dagen före midsommar...glad att jag är opererad och kämpar för att återfå mitt liv igen...mitt liv som blivit nåt helt obeskrivligt konstigt...men jag är på något sätt till freds ändå. Vad har jag för val?! Inget. Min vilja kan de aldrig ta ifrån mig, min vilja att vara hel, att fortsätta och berika mitt liv med det som känns meningsfullt för mig.

Andra lever på som vanligt, som inget har hänt. De väntar på semester och fint väder. Det är nu de ska njuta och ta igen allt de inte hunnit. Vad är det för liv att stressa runt...

Jag har ju fått ett annat liv som omfattar en massa tid. Tid som jag tidigare hade så lite av och på nåt sätt kan jag njuta av att få rå om mig själv trots allt. Inte för att jag orkar göra sådana saker som jag värderade så högt förut utan det blir annat som plötsligt blir viktigare. Vad är meningsfullt, vad skulle du göra om detta var din sista kväll i livet?! Min hjärna arbetar med att fylla mitt liv med saker som är viktigt för mig...jag hinner reflektera över annat och det känns bra.

Idag har jag rensat ogräs....tur jag har en rabatt på en meter för det var det som jag orkade. Min kropp orkar inte som jag vill... Mor bor på 3:e våningen utan hiss och när jag kom upp dit var jag slut. Därefter fick jag åka hem och lägga mig..då va klockan tre och jag ligger än halv tio....

Kroppen säger ifrån att den är trött och behöver vila, återhämta sig. Min sjukgymnast i Uppsala sa att det tar tid fast du kommer att känna dig pigg. Men inuti är det läkning som tar minst tre månader och därefter är det träning för att återfå muskelmassa och kondition samtidigt som jag får cellgifter.

Många som möter mig säger att: du ser så pigg ut! Visst gör jag säkert det men de ser inte hur det ser ut i min kropp. Vilket krig som pågår eller vem som leder det. Jag fixar cellgifterna bra än så länge och hoppas så innerligt att jag ska orka genomföra femdagars. Det målet satte jag tidigt när dreten tog mitt liv ifrån mig och orkar jag spela matchen har jag vunnit en stor seger... även om vi så kommer sist av alla...

22 juni 2011

Game over för godis...

Jaha då va det slut på godisätandet...magen fixar inte mitt lakritsintag så igår provade jag med sega nappar istället och inte blev det bättre av det. Chips och ostbågar är heller ingen hit. Sen va inte sill nåt bra så det blir allt en konstig midsommar utan sill?! Ja med denna kost blir jag väl som en jakthund ett tag till...eftersom jag tidigare mer eller mindre levt på dret mat. Men det är ju sååå tur att spagetti fungerar bäst, äntligen behöver jag inte variera min kost mer än mackis och spagetti...hehe

Risk för att va äcklig men problemet som uppstår är att påsinnehållet blir som vatten och det är inge vidare..att det skvalper när man går...nä ra men det skulle kunne göre det. Sen så "pratar" stomin så att man inte vågar gå utanför dörra.. eller sitte på en mysig restaurang å höre denna dreten tala...nog med dretprat!

Idag har jag planterat blommor ute i stugan, tror det blev bra. Lavendel är en favorit som luktar så underbart. Sen blev det e litta ros som jag hoppas växer till sig. Jag har liksom inge intresse för trädgård fick jag höre av en väninne igår...men jag tror det blev bra. Giller bättre naturtomt (tur jag har det runt nästan hele stuga min) så man slipper jobba...trivs bättre med att mysa och njuta när jag är ledig..men nu är jag ju ledig jämt..

Godhjärtade Jenny var här i våras med tre krukor tomatplantor som hon drev upp (kärnor från en tomat!! Du leker inte med kreativiteten) Men tyvärr ser de så lessna ut nu för jag har inte planterat om dem i större krukor...Sen kom nr1 och Ingemi med en stor jordgubbsplanta i kruka...jag tar säkert livet av dem med.

Gôbben spele golftävling igår med Kirsten men det gick dåligt, sen spela han själv idag och det gick dret men så kom solstrålen (jag) och då kunde han träffe igen. Jag kunde slå (nästan) helsving idag och kunde slå lite längre...gött gick bäst idag med 1 bättre än vårat handikapp på 9:e hål och jag ökade träningen med 50%. Vi slog på två bollar alltså. Blev allt trött efter men det var det värt! Bare en och en halv vecka kvar till match!

Har mindre ont i magen nu så i kväll ska jag prova minska smärtlindringen i natt. Meningen va att jag skulle ha gjort det redan i måndags men det gick inte då.

Mötte en gammal bekant på en affär förut som fråge: varför har du så kort hår? Sjuk, cancer...opererad för 7 veckor osv... Fick en kram så sa han att jag såg jävligt fräsch ut efter så kort tid...det va ju snällt sagt.

Per va här med fler filmer så det kan regna hela midsommar...Tack Per....ska myse till Jack Sparrows underbara påhitt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 
Är kär i han jag...både Depp Johnny och Jack S...haha

21 juni 2011

23:00

Tänk å va hungrig kl 23:00 en tisdag när en har låge på soffan hele dan, ätit sega nappar och plopp i massor..men väger en 48 kg gör det ju inge...ja det är bare och ställe iordning en go kvällsmatsmeny. Köpte ost föut Port salut för jag vet att Linda gillar den å ho kommer te hälja.

Träffe söta My på kvällinga och vi gick en promenad. Blev helt slut så när vi närme oss Rackstadsmuseet va vi tvugna att vända.. blev jagade av stora svarta moln på himlen men vi hann hem innan det började...men det började ju aldrig men det kunde ha gjort det. Sen kom näpne Åse som börjer likne en jakthund och hon skulle gå på promenad. Då reste jag hem för å gå flere gånger om dan tar för möe av mina kalorier.. är inte det helt stôllit så säg...förr ville en bli av med dom och nu måste jag ha dom. Men det vänder säkert snart när en börjer öka på vikten.....

Tänk att jag är så pigg på kvällen...ja Linda orka inte prate i telefon för hon skulle ju jobbe i morgon. Fick ringe till mor för hon är ju en nattuggla.

Idag känns det som jag blivit ännu piggare i kroppen tror jag..känns så och då säger vi så.
      

sill och färskpotatis

...är det gott med sill och färskpotatis?! Jo det....jag va tidigare idag och gjorde lite shopping inför midsommar men det slutade med att jag va tvungen å prova sillen..lika go som vanligt med färsk potatis, gräddfil, gräslök och hackat ägg mmm.. Man måste va ute i god tid för att slippa hysterin!

Körde farfar till sjukahuset för han skulle träffa tandläkaren så under tiden gick jag in på Apoteket för å köpa smörja till truten..å säger en av receptarierna "får du vänta idag med?" ujuj jag är på detta Apotek nästan var och varannan dag...de måste tro att jag inte har nåt att göra eller att jag är galen...ja och i morgon måste jag dit igen för att hämta grejer som jag har beställt... Tur man inte har fullt upp på dagarna!

Igår eftermiddag blev det allt en liten 9-hålsrunda med gôbben och giss vem som gjorde årets första birdie?! Inte för jag gör sånna så ofta men.............det va kul. På 5:an (ett kort hål, par 3) slår han på foregreen, flagga är kort så jag drar te och rätt i köpp! Tack vare det gick vi runt på vårat handikapp. Vi har lite för många slag ute på banan för tillfället och det är ju för jag inte orkar slå. Blir sliten bara av att gå runt...sov som en stock i natt så jag vet faktiskt inte hur jag ska orka spela i fyra dagar i sträck.



 

20 juni 2011

20 juni 2011

Ser ut att bli bra väder...ringde CSK för nytt recept på smärtstillande och det va cellgifterna som gör att smärtan blir mer påtaglig om behandlingen har effekt. Så då kan ju det va bra att jag verkar svara på dreten de häller i mig och att det nu tar död på eventuella rester i kroppen min.

Igår hade jag bästa Linda här och hon firade Arvika 100 år.........tur att jag är piggare nu så jag kunde förse henne med en Fia frukost...ho va litte svag...sen blev det glass med nektariner och chokladsås och då piggne ho allt te! Själv va jag trött bara av att ha varit i farten. Men jag orkade med en 9-hålsrunda igår eftermiddag. Jag drar inga klubbor eller så utan slår varannat slag och det gör att jag kan gå runt i alla fall. Riktigt nöjd med 15 puttar totalt och då gjorde vi 4 puttar på första green...

Idag ska jag till stomiterapeuten och få nya påsar, vore bra om jag kunde få färdigklippta nu eftersom svullnaden har gått ner och då ska det kunna fungera. Det är inte så äckligt som jag trodde med stomi. Det är varken krångligt eller ont. Bara att jag inte kan ha vissa tajta kläder för att det syns och att jag behöver tömma påsen några gånger om dagen men men... Ett littet hallon på magen istället för cancer i hela kroppen tycker jag va ett bra byte för tillfället. Sköter en om den så går det bra. Vet inte när det kan tänkas att operera in den igen men enligt Ilvars i Uppsala skulle det gå. Jag läste på Kjells blogg att så länge jag går på cellgift är de inte så pigga att operera.

Dagens låt är: just the way u are Bruno Mars

19 juni 2011

19 juni 2011

Vaknar  kl 10, ont i magen, sovit över sjumedicin. Tar en näve och väntar.....tänker hur ska jag kunna trappa ner är jag har fortfarande smärtor?!....efter en kvart börjar det avta, orkar inte somna om. Helgen har varit fantastisk då vi firat i dagarna två. Staden fyller 100 år. Det har varit händelser fredag och lördag på torget. Fick allt en bakelse utanför Nordells men tyvärr va den inte i min smak...litte för syrlig.

Golfklubben hade en ponton ut i Kattvika med en green. Det va folk där hela dagen som ville prova att slå. Träffade du green fick du va med i finalen. Gôbben träffade givetvis men åkte ut i finalen. Köhlqvist kom två:a sa han och det va riktigt kul tycker jag. Kul grej. Jag träffa Kirsten som jag inte hade sett sen i höstas..hon sa att hon blev "sjuk" bara för att hon hörde att jag va sjuk i höstas..söt hon. Många är så omtänksamma som man knappt känner...tur att dessa människor väger upp de motsatta för tillsammans blir JAG starkare.

Var med på festen igår kväll och sen ner till torget och Brygga. Hade inte ont eller så utan kunde sitta med hela tiden och det kändes som BRA. Hade så kul och skrattade mycket. Tänk att om jag bare orkar det så är hälften vunnet. Skit i spriten man kan va på fest ändå..jag kan bli oppspelt..hihi

På torget träffade jag gamla vänner som hade tänkt mycket på mig, några prisade bloggen (tackar) och andra tyckte jag såg oförskämt snygg ut i korta frisyren... jag trivs med kort hår men jag vet inte om det är såååå himla snyggt. Men om man jämför med hur jag såg ut för 2 månader sen utan hår och ögonfransar så är jag fantastiskt mycket snyggare nu..faktiskt, jag kan ju se vaken ut om jag målar ögena.  

På Brygga är det alltid så fullt med folk, jättekul men trångt trots att de får in massor. Måste gå dit och äta räkor i år...vi missade det ifjol. Men det regnade nästan varje onsdag. Tyvärr orkade jag inte till slutet men kl ett tyckte jag va helt okej för mig som går på cellgift och opererad för 6 veckor sen...





 

17 juni 2011

jag blickar bakåt igen...

Arvika fyller 100 år denna helg och det ska firas...kul men jag hade allt velat fira jag med...men jag har visst lämnat krogvärlden.. ja det är väl bra men nu gillar ju jag att gå på krogen och kalasa. Gôbben kallar mig för stans äldsta tonåring men det kan han ju slute med nu............!

Tillbakablick nr 2
När jag va 16 år en lördag i februari (skulle fylla 17 i maj), 1992 ringer Pernilla och frågar om jag inte kan komme in å jobba på Tropical Sun. Jag och Pernilla hade jobbat ihop på Domus som på den tiden hade restaurang...jag fick torka bord och plocka disk på lördagar och hon var i köket. Jag minns denna tavla på väggen med knappar efter varje maträtt, där beställde du vad du ville ha och bakom rullade en kula som visade vilken beställningen va.....så checkt! haha

Tropical va en pub med öl och vinrättigheter och som hade en hel hög med solarium på undervåningen...klart jag ville jobba. Drog på mig nylonstrumpbyxor, kort svart kjol, pumps så jobbade vi. Vi hade tur för vi stängde kl 1 och då hann vi med 1 timme på Dickens innan vi fick gå tillbaka för att städa.....vilket dretjobb fy fan men oj så roligt det va. Därefter blev jag fast i krogbranchen i 10 år parallellt med studier och mitt ordinarie arbete. Men jag va inte servitrasa mer än ett par år för jag fann ju kärleken till kortspel. Började med Black Jack och blev dealer....roligare jobb får man leta efter ojojoj. Banken drar....21...

Krogar kom och krogar gick men eftersom jag ansvarade för spelverksamheten för de bolag som jag arbetade för bytte vi krogar hela tiden. Hur det var....då gick jag hem på natten med pengarna i väskan... tänk en kväll som det hade gått bra kunde man ju ha flera tusen på sig. Alla visste ju att man jobbade men de kunde ju ha slagit ner en och snott stålarna.. men som tur var kände man ju alla och visste vilka de flesta var.... helt sjukt farligt egentligen nu när jag tänker efter... idag så lämnas allt kvar i kassaskåpen.

1996 kom det ett par killar i vår ålder som hade köpt gamla Tropical som de rustade för en ny krog. Jag minns att det va sommar och sol. Linda och jag hade solat och reste dit iklädda kort kjol och bikiniöverdel. Tror vi va litte bruna då faktiskt... Gossarna slet ont i värmen för att de skulle kunna ha premiär i slutet av juli. Samma helg som Arvikafestivalen var det. Jo vi undrade då om de inte behövde ha spelverksamhet...de sa att det är redan skrivet och klart med ett annat företag.. sen minns jag inte riktigt vad som hände men öppningsdagen jobbade jag som dealer igen hmhm.

Tänk att jag än idag kan sakna detta spel....det är ju så kul.... banken drar Black Jack... ja..en livsstil jo det. Tänk att jag studerade tom 1997 och sen jobbade jag heltid på kommun och nästan halvtid som dealer... galet men kul. Vi fick ju till att festa på torsdagar och söndagar då eller efter stängning! Ja fest var nåt som skedde ofta...

Idag
Tyvärr så regnar det men jag hoppas att det ska ge sig innan ikväll. Det är olika band som ska uppträda och det sker andra aktiviteter hela helgen bla en golfgreen där man ska slå ut en boll på en ö i Kattvika. Träffar man och bollen ligger kvar vinner man nog ett pris. Vore allt roligt å gå ut en tur.. får se hur det blir med den saken..är trött idag efter sjukgymnasten, frostat ur frysen och nu tvättar jag. Mor hjälpte mig med städning och matlagning. Snäll hon.

Sjukgymnasten sa idag att min kropp behöver minst 1,5 månad till för att läka. Även om jag är förvånansvärt pigg så kan jag inte skynda på läkningen i kroppen... och jag som trodde det..dret
Jag va tvungen å fråga om han tycker det är dumt att hålla på å stri om denna golftävling om 2,5 vecka. Nej inte alls om du bara slår halvsvingar, med armarna och är rädd om buken så ska det gå bra. Sen kanske du blir trött efter men det är inte skadligt. Då var det utrett, guld till mig.

Hipp hurra för Arvika idag

16 juni 2011

Gränser, går inte....trolldom, går kanske bättre

Utsliten..jo visst. Liggande efter gårdagen. Blev ingen golf eller några större utflykter. Kräktes av utmattning....jävla dret.. vilken nit.

Igår som jag hade så bra och allt beror på att JAG inte klarar att sätta gränser för vad min lilla kropp tål...jag är sååååå medveten om att kroppen är utsliten och trött inuti! Pressa, pressa gärna jämt lite till....det är precis så som jag fungerar....jämt litte till....

Tyvärr fungerar inte detta för att cancer har tagit sig in i min kropp och stör mina rutiner... nuförtiden.... Sov jättelänge och gott men var ändå som en trasa. Hur ska man orka leva med detta?! Ena dagen så himla pigg och känner sig frisk för att sen va som en trasig mjölpåse. Att hela tiden ha en säng med i beräkningen för att det ska vilas är inget för mig vet du! Fan jag har ju vilat hela tiden och vill inte vila längre. Har ont i huvudet också...magsmärtor..beror de på golf, träningsvärk, utmattning eller cellgifter. Inte vet jag. Blir jag aldrig som folk igen?!

Som tur var kom Malin på besök och livade upp mig litte med melon. Sen ringde Marie som ville bju på tårta eftersom hon fyllde år igår och sen middag.  Detta måste jag ju ändå orka...Är så trött på cellgifter som bryter ner mitt liv hela tiden och som gör mig tråkig och till en sjukling och gör att jag inte kan leva som jag vill. Nu är jag arg på cancern...fan om bare detta cellgift kan ta dö på allt om det finns nöe kvar...

Igår hade jag glömt allt och trodde på fullaste allvar att nu har livet återvänt till mig.....nejdå en smak på livet var det som visade sig för ett ögonblick och som snabbt rycktes ifrån mig...jävla retsticka...bara påminnelsen om att "du vill så gärna men orkar inte" gör mig så uhh.

Jag håller på att bli galen om det inte vänder nu. Detta går ju inte. Muskler, muskler och ork var är ni?? Är det dags att måla naglar o öga svart, spraya håret stort (nu har jag ju inge hår nästan så får kalle hit Linda med sitt svall) och göre ett littet uppkok av grodlår, en orörd (den mest näpne?!) eller vad som behövs för lite svart magi....eller det är kanske lättare att dra en spader?!

Lägg stjärna så kanske en döms direkt..förr vet du att vi va lite av det ockulta slaget. Reste runt och spanade in olika övergivna hus och så trodde vi att det försegick en massa oförklarade händelser. Ofta var det nån som hade mördats sas det...rädda va vi i alla fall och några spöken hittade vi aldrig.

Däremot så gick jag och mor till Margit en höstkväll i samband med att mor och far hade skilt sig. Margit kom från ett torp i Högvalta och hade jobbat på mors jobb men var nu pensionär. Hon hade i sin ungdom fått lära sig att spå i kort av en äldre Norrländsk kvinna. Vi skulle spås........till slut säger hon till mor: ja du och Håkan kommer inte att leva ihop hela livet...då visste hon inte att de redan hade flyttat isär.... Vi höll på en hel kväll och innan kvällen var slut hade Margit lära mig att lägga och tolka stjärnan...hon hade fått lära sig detta vid 14 års ålder och nu lärde hon mig, jag var 14 år...därefter gick det åt många kortlekar för att starta min karriär som Singoalla....wawawa...

Nu ska jag på tårtkalas.......lalala o mår litte bättre

15 juni 2011

Längtan

Idag har jag tränat från det jag gick upp. Kom till jobbet och tänk att det kändes som om det har varit semester elr nåt. Inte att det gått över 7 månader...snart, snart är jag tillbaka. Längtan är stor. Saknade alla som jag inte fick träffa. De såg ut att ha skött sig bra. De har det sååå bra nu och min ersättare fixar det galant. Några förstår det eftersom nån fråga...ja hur kommer du nu att bli som chef när du kommer tillbaka?! Du kommer inte att bry dig om våra "små" problem! Haha de vet inte vad som väntar hmm.

Känns så trist att alla har jobbat o jag har missat en massa saker...nån sa att efter en sån upplevelse som jag har gått igenom och håller på att gå igenom bli man mer ödmjuk som person och förstår andra bättre...jo visst men tyvärr är nog jag som jag är,,,,på gott och ont!

Jo jag hann väl inte in i första gruppen innan jag la mig i både ditt och datt....typiskt mig väl. Tänk å va halvdöd men ändå fortsätta precis där vi slutade...gött..I like.. skulle kunna börja jobba i morgon.

I dag känner jag mig frisk...konstig känsla men det känns som om det är väldigt bra på riktigt. Inget kan stoppa mig just nu utan nu är det tydliga mål i sikte...sommar, träning, golftävling, mer ork, vila.....sen blir det å kavla upp ärmarna och börja med jobbet igen. Jag hoppas att vi får gå båda (min ersättare o jag) ett tag eftersom jag troligen inte kommer att jobba heltid....la det som förslag idag till chefa, så kan vi hinna ikapp lite med bemanning och planering, vore så kul.

Jag känner med mig att folk upplever mig slitsam...och vet du att det tycker jag med ibland...

Sååååååååååå trött, hoppas på en schysst dröm i natt om ljus, värme och möe folk.

Nu är ja så trött att jag tror jag får en god natts sömn...

14 juni 2011

14 juni 2011

Fatta att jag gick 9 hål idag..utan uppvärmning, i jeans, utan att ens provsvinga...jag tog DRIVEN jo det gjorde ho på riktigt. Göbbens förtjänst faktiskt. Uppvärmningen blev en grillad korv hos Gerda och Eva. Sen gick det lätt...det hade slutat regna och efter 1:an kom solen fram. Han slog först...jag andra slaget över kullen, han tredje på green sen några puttar, 6 slag på ett par 5. Va nöjd. Gick faktiskt 9 hål och det gick sådär totalt. Några missar, ett par och ja ett streck. Inte dåligt på årets första tur.

Känner mig laddad inför golfsäsongen. Ska nog försöka spela ändå. Det är ju så kul. Men trött blev jag allt.
En måste ju ha något att se fram emot. Om tre veckor är det match. På riktigt.

Är så uppspelt ikväll...kanske för vi ätit tacos och diskuterat...jag är glad att vara vid liv för jag tror inte att de egentligen trodde att jag kunde bli så bra som jag ändock är just nu....

Sen såg jag på tv att Sahlgrenska genomfört (eller ska genomföra) en livmoderstransplantation där en ung kvinna föddes utan livmoder och som nu ska få sin egen mors begagnade livmoder inopererad....ska visst kunna bli gravid på konstgjord väg... blir de syskon då elr uhh?! coolt...

Kvällens låt......Melissa Horn Lars Winnerbäck   som jag hade dig förut

Trött jag blir....

På uppmaning la jag upp bloggen i helgen på två olika sidor där man kan söka efter bloggar. Syftet var ju att sprida min blogg samt få till statistik för att se om nån läser... men till saken hör att det ska kopieras in en länk nånstans på baksidan och detta har tagit mig så många timmar och jag får inte till det i alla fall. Vilken dret.. ANNA K var är du....??

Så står det att det är lätt att göre men jag hittar då inte.. den strofen det ska klistras in har jag men inte STÄLLET där den ska sitta.. uuuu så oteknisk flecke...tänk så gött att ha nåt att örje om på en tisdagmorgon och rastlös börjer jag bli. Är nog lite för pigg nu..har för lite besvär, är i ett mellanläge och det är trist. Vill så möe men får inte för sig... vore nog dags att börja hitta på något idag. Men regn...

Sov dret så nu blir det inge mer kortison förrän vid nästa behandling. Endat 4 timmar per natt gör mig trasig. Hungrig så nu får det bli frukost nummer två idag, får bli en litta varm smörgås med ost, tomat och ...leverpastej..låt inge bra! Får bli ost...48,2 kg ja se där..det va nog gôttpôsen igår kväll som gjort det.

Hörs lite senare

13 juni 2011

Golfkarriären över...elr inte...

Första dagen för i år som jag och brodern gick 4 hål på Kingselvikens golfbana för att testa trycket. Jo vad ska jag säga...än är det inte kört för den flecka. Svingen är inte så snygg, men det va den inte förra sommaren heller förmodlingen, men det fick bli halvsvingar och det gick rakt! Träffade varje gång faktiskt, utom nån men de gills inte!

Jag tror att det fortffarande finns en liten chans att komma i form tills femdagars. Det svåra kommer att bli att orka hålla kroppen upprätt i mer än 6 timmar. Blev sliten i ryggen och i dag är det träningsvärk..ingen smärta, smärta utan muskelvärk....fatta va gött. Kul var det med. I morgon ska göbben dra runt mig så får vi se hur det går med att slå varannan boll. Fick  intyget om golfbil idag med posten, blir bra det.

Är inte speciellt dålig idag heller...vaknade vid 4 med ont i magen men det är väl av cellgifterna. Hade en skön dröm..idag måste man ta till sin fantasi eftersom det inte händer så mycket i livet så att vakna med en skön dröm ger mig ett leende på läpparna och jag myser. Det händer ofta faktiskt. Jag minns att jag flyttade till stugan fast den var större än mina 20 kvadrat och så var vi ute på ett skepp och seglade i Djupvika, där är inte så stort men det gick =)

Enda gången jag seglat skepp var 1995 när bästa Linda och godhjärtade Jenny och jag var 14 dagar på Kos, Grekland. Att vi överlevde den resan utan allvarligare skador!! Men kul hade vi och lyckades få fart på ett helt turistskepp. Kapten bjöd på drinkar och jag fick styra på hemvägen. De tog väl med bortåt 70 personer men vi fick sitta hos kapten typ 55 år..hmm undrar varför?! som vi såg ut... går inte närmare in på detta men vi använder inte samma bikinis i år... Detta va Kos, inte drömmen, vill undvika förvirring.

Pratade med några på jobbet idag och ska resa dit under veckan. På onsdag blir det om inget händer. Hade missat semestern som börjar en vecka tidigare än vad jag trodde. Saknar dem så...tänk att jobbet betyder så mycket. Hoppas kunna jobba igen under hösten september, oktober om det inte tillstöter något.

Men jag orkade väl inte hölle tyst utan hjärnan gick igång som ett reaplan direkt...ja men gör si och så..uj vad trötte de ska va på mig...som aldrig kan låta nåt va ifred. Men jag trivs ju, jag är sån...måste få härje och ställe till det..tror de gillert ;)

Tror jag ska kôste på mig en gôttpôse...får ta en tur till the godishuset. Det bli 1:a på rektigt länge.

12 juni 2011

Söndag och sol..........

Ska visst hålla mig från solen...hm gick inge vidare utan jag drog till samlingen på em där de redan pressade sen tidig morgon. Det roliga är att där ligger dessa, Ingemi, Ulli o L8 precis på samma sätt och ställe som för över 20 år sen. Man behöver inte ens ringa utan är det sol...då ligger de där!

Söndagar är bästa dagen för att bli uppspelt och glad...finns inte en gång det är trist....vi kan hitta på samtalsämne och vi tröttnar aldrig! 

Jag ska inte sola då min hud blir skör och jag kan få pigmentfläckar. Men tänk att för första gången i hela mitt liv behöver jag inte jobba för att bli brun.... gött! Men vem bryr sig, vad spelar det för roll...

Åse-Kristin och jag tog en promenad på aftaskvällinga över Sågudden till torget och där träffade vi "FiskarSven" som gav mig Guds och sin välsignelse, han skulle be för mig...så rar...han älskar människor, fred på jorden och att hjälpa andra. Han sa att det finns en ängel som man inte ser och denna ger sitt beskydd. Själv hade han upplevt detta fem gånger men nu var det min tur. Sen älskade han Åse-Kristin men henne skulle vi inte tala om nu för hon är ju frisk....vi fick en liten predikan om Jesus, Guds son.. han kunde gå på vattnet. Sen hade han tagit nattvarden idag...han lever så!

Dagen har gått över förväntan och jag har varit i farten lite längre. Har inte haft ont...sen i morse.
Skönt. Vill orka. Vill va med, är trött på att stå utanför!

12 juni 2011

En tidig morgon, tog mina mediciner men lyckades inte somna om. Vaknade med smärta i magen vid 5-tiden vilket jag inte har gjort på ett tag! Beror det på behandlingen tro.. jag gick upp klockan sju, 48 kg. Men va fan... jag som åt frukost, fika, lunch, middag, fika och avslutade med en kokt kôrv på OKQ8 vid 21:00 men den va go. Ja det är möe engergi som behövs denna vecka eftersom kriget i kroppen är i full gång.

Igår va jag en sväng hos mor och Åke. Han hade kameran med så det skulle fotas... som tur var hade jag satt på mig öga igen och nu är det 5:e gången jag har mascara på sedan i november. Gött att ögonfransarna växt ut..en ser liksom mer ut som en frisk människa och kan lura dreten, cancern alltså, att än har jag inte gett upp eller lägger för möe energi på han. Du vet att det är en han...?!.

Ja en del kort blev riktigt bra så jag skulle få dem på mailen. Ja nu har ni kort å sätte fram på kista min när jag dör....det va inte så kul tyckte mor..men en måste ju va om sig och kring sig. Jaja sån är jag.

Go morgon!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Morgonens låt får bli  Hellsongs Heaven can wait 

11 juni 2011

11 juni 2011

Mår som jag ska med trötthet och illamående men hungrig!! Går ner och möter en kamrat på stan. Fika på Sunday och till slut är vi samlade, kul. Alltid lika kul att ses. Har inte varit där på länge. Jag kämpar med att hålla ut. Gör ont i ryggen, blir trött, sliten. Orkar inte vara uppe så långa stunder i taget men nu måste jag börja pressa kroppen mer för att komma i form. Kan inte ligga inne längre och vänta...vänta på vaddå? Nu ska livet levas igen men jag har inte riktigt bestämt hur.....

Känner inte av cellgifterna än men eländet brukar starta efter två dagar, det blir i morgon! Går nog bra hoppas jag. Va en sväng i stugan men kändes kallt, inge kul å bo där än... väntar på värmen.

I Sthlm idag på morgonpromenaden mötte kloka Jenny en man. Hon ser hans läppar röra sig och tar av sig sina hörlurar, behöver han hjälp?. Mannen frågar o han får ge henne en dikt...han är 91 år och klarar sig utan tabletter. Han läser ett stycke ur minnet och vill att hon ska minnas detsamma för att läsa dessa rader med honom när tiden är inne..därefter börjar han... Hela dagen kommer Jenny att minnas denna stund om en okänd äldre man ville dela sin dikt med henne...sött

10 juni 2011

kvällens låt

Veronica Maggio - Välkommen in
http://youtu.be/xNTAeBnDVTg

Blickar bakåt..

Kortison - läkemedelsuppfinnarsen gåva till sjukligheten...tyvärr har jag svårt att få rätt dos. Det används endast i samband med cellgiftsbehandlingen för att må bättre, få bättre matlust och ha en bättre tillvaro för stunden. Baksidan av myntet är att vid för hög dos blir jag speedad och svårighet att sova....vilket min kropp är i stort behov av med tanke på det krig som just nu pågår. Somnade efter 4.00 och vaknade 7:45. Det värker i kroppen som skriker efter sömn och vila.

Annars känner jag bara ont i huvudet och illamående än så länge och det tar jag läkemedel mot.

Blickar bakåt i mitt liv
När vi cyklade hem från skolan i 5:an och 6:an hade vi alltid så mycket att prata om jag och bästa Linda. Fadern säger att vi kunde stå i minst 1,5 timme utanför hos mig, Linda bodde 200 meter från mig, för att sedan ringa upp på telefon för ytterligare minst 1 timme. Hur kunde ni ha så mycket att prata om när ni har varit tillsammans hela dagen?!  Vi pratar i timmar i telefon nu med....

Studenten ja det är längesen men så sa Åse-Kristin igår att vi gick ur 9:an för 20 år sen, nej sa ja men visst 1991 det är ju 20 år sen... ja! Å jag som inte är äldre än 22...hmm ja fast detta halvåret har gett mig några extra år på nacken så nu känns det som jag är 42... känner mig så kluven...ung i sinnet men fast i en gammal kropp. Lever som en pensionär...vad är det för liv att inte orka eller klara av sånt man vill göra... men jag önskar och hoppas att det bara blir bättre. Jag vill få dessa cellgifter och sen få ett liv så likt mitt tidigare som möjligt. Hoppet kom till mig igår efter att ha varit på en osynlig väg en tid...men äntligen fann vi varann igen.

En del av mina klasskamrater från 9:an har inte jag sett sedan den dagen vi slutade! Ingen har tagit tag i den fest vi skulle ha den 9/5 1995 el jag minns inte vilket år den skulle va! Märkligt att träffa folk varje dag i 10 år och sen är det som att en del aldrig har funnits...säkert även jag för dom...

Sen började vi gymnasiet och i Arvika finns ett riktigt gymnasium och ett på låtsas. Själv sökte jag teknisk för jag hade en dröm om att bli ljudtekniker men så ändrade jag mig genom att jag upplevde detta så dumt, jag sökte vård och omsorg istället. Hade svårt för att en yrkesskola skulle va sämre och kunde inte förstå hur man redan där började särskilja på människorna. De små vuxna, ungdomarnas start in i livet....Skolorna kunde tex inte ha samma avslutningsfest då den riktiga skolan hade gamla traditioner och vi med yrkesinriktning tog ju ingen "riktig studentexamen"?! Men vad jag minns var jag en av de få som gick vidare direkt till universitetet.

Flyttade till Örebro 19 år.......träffade Emma från Åkersberga som ringde en em och frågade vad jag gjorde. -Jag har jämt dusche ra sa jag...vaddå har du duschat hela tiden då?, säger hon. Jämt kan betyda precis men det va visst här hemma det...

Nu börjar dra ihop sig till midsommar och semester. Har tänkt resa till Ackis då jag lovade det i ett mycket drogat tillstånd och givetvis för att jag själv vill men måste ringa Ilvars Silim så att han har tid med mig. Även till jobbet för att träffa mina kära medarbetare innan de tar semester men jag har sjukgymnastik må, ons, fredag på em så det är svårt att hinna till deras arbetsplatsträffar eftersom de ligger på må och onsdag, då är de alla samlade! Ska försöka men fast man är ledig så är det fullt upp med allt. Fattar inte hur jag hann med mitt liv innan sjukdomen?!

Lotta kom med lunch och det va gott, blev lite piggare...annars blir det en dryg dag idag.

09 juni 2011

ÄNTLIGEN

Vilken natt...somnade i soffan vid 2, gick till härligheten och vaknade 4:45, ont i halsen....har jag inte ändå feber...hmm då vill de nog inte ge mig cellgift... Hade grus i öga och hämtade termometern och satt mig på sängkanten. Jävla vallning...kändes som minst 39 grader...tar loss tempgrejen som hade klibbat fast under arma 35,8?? Men va fan...satt och klippte i öga och bestämde mig för att krypa ner igen.

6:45 larmar Pink med Mr President.....trallala min myslåt, träningslåt...så bra. Tar snabbt tabletter, en kravmärktbanan (när man får cancer så blir krav mer intressant och E-produkter bojkottas så gott det går) och en näringsdryck..ligger kvar...jo ont i allafall...ska va på CSK kl 9:00 måste åka senast 8:00, måste ringa men de kommer inte före 7:30. Jo då syster cytostatika menar att jag är välkommen i alla fall och kan tala med behandlingsläkaren. Snabb dusch, fixa mig och hämta göbben som agerar chaufför.

9:00 sitter i korridoren...strax kommer behandlingsläkaren och leder in mig. Nu, nu kommer domen som jag så många gånger fått höra.. när jag satt här 4 april erbjöd kirurgen palliativ vård.. nu 2 månader senare:

Jag kan inte mer än säga att dina prover är mer än bra..det är helt otroligt...du har förbättrat alla dina värden..det är över förväntan...men hur, frågar jag -Till stor del är det din vilja som har gjort det här Sofia. Helt jättebra faktiskt men du måste berätta hur du faktiskt mår.....   Äntligen....min behandlingsläkare är allt den bästa.  

Hb ligger på 130, trombocyter har minskat med 800 och är nära ett normalvärde, min lever har varit mycket påverkad men mår mycket bättre idag. Mitt ca 125 värde 121, för 3 veckor sen var det 428 (ska ligga under 35 men när min cancer upptäcktes var värdet 3579 och efter operationen 200). 

Fatta vad jag är glad en torsdag! Det va vi även för 17 år sedan när vi tog studenten...äntligen ett litet besked som verkar lovande... så trivsamt...känns som jag har vänt liemannen ryggen, känner inte alls hans flås i nacken....har ett försprång, gött! 

Vi diskuterade behandling och den kunde jag få idag ändå...och det gick ju lättare med så goa nyheter. Det är inte vanligt att tappa håret! Okej....jaha då behöver jag inte krångla med kylmössa.

Kvinnan i sängen bredvid använde kylmössa och sa att det inte alls va så hemskt mer än de första 5-10 minuterna, hon tyckte det va skönt...Hon hade äggstockscancer som upptäcktes i mars, blev opererad och fick nu sista cellgiftsbehandlingen....jag - avundsjuk nej, nej. Glad för henne! Hon hade ingen spridning men fick cellgift ifallatt. Mycket trevlig och hon hade upplevt lite samma sak...att hon fick stå på sig, ifrågasätta och ställa krav...tex kylmössan som de tyckte va onödigt....fattar inte.

Jag undrade över Avastin i kombination till Caelyx vilket var Uppsalas planering och hur blev det endast Caelyx? Då kom det att det inte är lanserat på marknaden och resultaten är inte utvärderade etc men Uppsala kunde starta en studie för mig..sa jag. Om nu Avastin hade funnits på marknaden för äggstockscancer, hade du då föreslagit den i mitt fall. Nej.

Vi fortsatte diskussionen om hur kommer de att se resultat på behandlingen med ct röntgen osv... Vi kommer att gå på ca 125 men inte förrän efter 4-5 behandlingar då det är en sen effekt av Caelyx. Som har sin en speciella uppbyggnad och som gör att det stannar längre tid i kroppen och bryter ner cellerna kontinuerligt under längre tid. Då blir inte heller biverkningarna så svåra.

Sjukgymnastik var okej i måttliga mängder och utifrån hur jag mår. Jag ska inte vistas i solen...jaha hur ska det gå?! En liten tansprayning kanske, kloka Jenny skulle joina i så fall. 

Givetvis skulle hon skriva ut ett intyg så att jag får använda golfbil i sommar..hon spelar själv. Inspirerade henne att kolla in 5 dagars på nätet, partävlingen....Kul. Fick ny medicin, B-vitamin, som ska förebygga hudpåverkan och är bra för naglar och hår. Sen ska jag fortsätta nedtrappning med morfin men sakta 5 mg/vecka... ja vi får se hur det blir med den saken...jag minskade ju 15 mg på ett par dagar... Hon tyckte att jag ska unna mig att inte ha ont. Får se hur jag har tid..

Min rumskamrat jobbade med hälsokostpreparat och intalade mig vikten med vitaminer och mineraler. Hennes väninna med bröstcancer hade otroliga värden i samband med sin cellgiftsbehandling tack vare bra mat och dryck. Gick direkt och köpte Acaijuice med massor med bra vitaminer i. En halv dl/före frukost. Hon förordade Gojibär och dem kan man lägga i varmt te så blir de som russin sa hon.

Ja detta va min dag och nästa behandling sker om 4 veckor drygt, 12 juli. Tänk om det kunde vända, jag säger då ÄNTLIGEN.

08 juni 2011

8 juni 2011

Hade svårt att sova i natt...fick bli film till två och ställa väckarklockan på 10. Får inte vända dygnet. Blir alltid så när det drar ihop sig inför cellgiftsbehandling. Dret! I morgon kl 9:00 börjas premedicinering och troligen halv tio eller tio är vi igång. Vill inte, vill inte. Kommer inte orka sova i natt, det vet jag.

Just nu vill jag bara få vara Sofia och inte "gästisjukvårdensofia", vägrar kallas patient för nåt så förnedrande har jag aldrig hört på maken. Bara för att jag är sjuk ska jag bli någon annan än den jag är. Patient eller inte jag är fortfarande Sofia och ska de tala om gästerna så är vi alla människor....

Skönt idag tog jag sista sprutan....ska tydligen klara mig nu utan blodförtunnande vilket man får för att minska risk för blodpropp. Ser ut som fan på mina lår...sönderstucken. Igår träffade jag ett blodkärl så det rann blod och blev en knöl..ont men nu är den sista tagen. Har hållit på i 20 dagar hemma samt tiden på sjukhuset.

Min berömda nedtrappning av morfin gick inte lika bra imorse. Kände av smärta på båda sidor av magen så det var bara att trycka i sig ytterligare morfin och panodil. Men skam den som ger sig. I morgon drar jag ner igen.

Fick räkningen från Landstinget, nästan 2000 kr för helpension 3,5 vecka inte illa. Vi har det allt bra iallafall med att slippa betala för operationer osv när vi väl får dem...

Besök hos sjukgymnasten som tyckte att jag var ännu piggare och starkare idag. La på lite extra motstånd på cykeln och blev lite svett..det va gött. Vill träna upp kroppen igen..

Är så glad åt min familj och mina vänner som ställer upp för mig. Jag är Er evigt tacksam och kommer aldrig att kunna återge det Ni gör för mig...jag är så glad att Ni finns. Puss

07 juni 2011

7 juni 2011

Idag har jag haft fullt upp med att tolka lagar och förordningar, jagat kommungubbar och Länsstyrelsen. En djungel att komma åt rätt formulering för att få sin vilja igenom. Tur att jag jobbar i en kommun och vet att skam den som ger sig....

Därefter åkte jag och göbben ut till golfbanan. Tisdag innebär putträning.... Göbben ser på och säger att jag måste koncentrera mig... uj va kass jag är men jag måste skärpa mig, tävlingen närmar sig. Pron fråga hur jag mådde och faktiskt går det inte att jämföra från förra tisdagen. Gerda hade hamburgare på menyn och den va go...tyvärr har jag minskat 1 kg, förstår inte...jag äter ju...lite i alla fall!

Blir inte lätt detta med nya cellgifter som vanligtvis ger biverkningar i form av hudskador. Typ i handflator och under fötter brukar visst va värst. Rädd för hur huden kring stomin ska klara det, du vet tuff tejp/klister som irriterar på frisk hud, kan bli ont detta om huden blir skör men blir det så får de byta cellgift sa behandlingsläkaren sist. Det förekommer många fler biverkningar som jag säkert kommer att drabbas av... givetvis håravfall men nu ska jag prova med kylmössa.

Du kan läsa mer om biverkningar på fass vid användande av Caelyx...och man blir trött för mindre.

Kylmössa
Man får en mössa på skallen som kyler ner hårcellerna till under 5 grader. Den ska sitta 20-30 minuter innan start och 30-120 minuter efter behandling. Tiden beror på vilket cellgift man får. Tror jag får stanna 90 minuter efter. Kylning medför att blodtillförseln blir mindre till hårcellerna och då når inte ALLT cellgift fram. Läste att man blir frusen och kan uppleva obehag som huvudvärk osv så mor undrade om jag behövde låna pälsen... nja tror jag tar med vantar och tjocka kläder istället.

Den uppsats jag läste från Högskolan i Dalarna från 2008 visar att av 16 personer som fick cellgift använde 9 kylmössa och av dem var det 7 personer som hade mycket hår kvar 1 månad efter avslutad behandling. Det var 5 personer som inte använde kylmössa och samtliga miste allt hår eller nästan allt. Övriga avbröt studien pga obehag. Bara det gör ju att jag vill prova nu när jag äntligen har fått det tillbaka. Ja vi får se.. det är ju bara hår.

Fy fan dessa vallningar...jorasåatt de har återuppstått från? ja jag vet inte... fick ju plåster som fungerade jättebra tills häromdagen. Kanske kan få en högra dos på torsdag... ja annars kommer jag att inte stå ut  i värmen...tur att kylmössan kyler lite då.. eller är det nedtrappningen av morfinet?! Än så länge går det finemang och ska fortsätta trappa ner sakta..... Masafasa sa att jag måste börja med Panodilen enligt ordination om jag ska trappa ner utan att få bakslag...den har jag dragit ner på för länge sen men ska göre som hon säger eftersom hon vet detta bättre än jag.....och jag erkänner`t.


Dagens höjdpunkt
En gravid kvinna sa till mig.....
 "DU inspirerar med ditt mod, din vilja till livet, å din härliga öppenhet i din blogg. Jag har fält många tårar å kommer nog fälla många mer. Vi hade bestämt att blev det en tjej i magen skulle hon döpas till Sofia, för att ja sedan skulle kunna tala om vem hon fick sitt namn från. Dagarna efter din operation och dagarna tills du skrev på bloggen igen va en mardröm. Ja va inne å titta varje dag. Ja hörde mig för med alla som ja vet känner dig å fick info om hur du mådde och att du va i liv...."

Kan det bli sötare.......... nu myser jag rejält 

06 juni 2011

6 juni 2011

Nyvaken...hemsk natt. Många drömmar men minns dem inte riktigt. Min oro började redan igår och bara för att det snart är dags för start av ny behandling. Vill inte. Varför ska jag va så orolig redan?! Det är ju måga dagar kvar som jag kan njuta av istället...hjärnan går för högtryck...varför, varför!

Igår var vi på en samling för firande av 6 juni, där ser jag en massa människor... alla ler, myser med sina nära och kära. Även vi som hade picknick och mys..men andra är friska. Här sitter jag och ser så pigg ut, som många uttrycker av välvilja men inombords är det krig men som just nu har lite uppehåll tills på torsdag! Fan kunde jag inte få ha väntat med cellgifter en månad för att njuta och va lite som friskt folk, det är ju sommar. Nej nu är det dags att fortsätta resan längre in i helvetet.

Cellgifter som gnager
När jag kom till Uppsala talde vi om Avastin + Caelyx för bästa effekt. Karlstad är inte beredda att ge mig detta eftersom Avastin inte är godkänt som preparat för äggstockscancer......hade jag haft bröst- el tarmcancer hade det inte varit problem. Fan...Silim sa att vi fixar en studie så går det...Karlstad får på nåt sätt med sig Uppsala så nu sitter jag emellan. Uppsala kan inte strida eftersom jag ägs av LiV (Landstinget i Värmland) och det är deras budget som betalar. Vi ska först se vad Caelyx ger för effekt. Den studie som jag har läst säger att det ger en bättre effekt med cellgift + Avastin vid en långt gången äggstockscancer och det minskar risk för återfall och ökar överlevnad med flera månader. Jag tror att det är klart inom 6-8 månader att få ut Avastin till äggstockscancer.

LÄS ARTIKEL
Roche AB - Ny behandlingsmöjlighet för kvinnor med avancerad äggstockscancer - Mynewsdesk


Förstår inte hur de tänker (mer än pengar). Jag vet att Avastin kostar dyrt, 520 tkr för 1 års beh dock minns jag inte hur ofta den beh var, jag planeras 6-8 mån beh, men om de ska sätta in det senare kostar det både tid och pengar men framförallt tid av mitt liv. Förstår du att nu känns det IGEN som om att Karlstad inte har för avsikt att göra det bästa för MIG pga ekonomi.

Ska jag behöva flytta till Uppsala för att få bäst hjälp? Bisarrt Sverige. Ska jag som är sjuk behöva strida 3:e värlskriget ensam....är detta välfärden i Sverige?! Det är bisarrt att ekonomin styr mellan Landstingen--å allt är ju våra skattepengar! Varför ska det bero på vilka människor vi möter, vilken insats vi får! Blir kul å ta upp denna diskussion på torsdag.

Min sjukdom är kronisk, jag blir inte friskförklarad utan får leva med den resten av livet och hur kul är det. Ibland funderar jag över om det inte vore lättare om allt va över men sen vet jag ju att det finns ju möjligheter att leva ganska bra ändå. Vad är då bra? Detta måste varje drabbad reda ut själv. För mig är det ju att bli fysiskt stark igen så jag kan spela golf, åka bräda till vintern och återfå orken. Jag skulle så gärna vilja börja jobba igen och åka ut och resa långt, långt bort. Men jag får inte sola pga cellgifterna...ja jag säger då det. Det är inte lätt att hålla sig levande när dreten hindrar mig från ALLT jag vill göra.

Ibland kommer verkligheten i kapp och jag blir påmind om LYCKAN att inte behöva ha ont, att maten smakar jättebra, att jag klarar mig själv hemma, att jag kör bilen, orkar se på tv och träffa mina vänner men framförallt så orkar jag vara upprätt i många fler timmar än för 5 dagar sedan. Ja vad är då BRA?


Igår
Börjat dra ner på medicin...gött verkar fungera. Glömde å ta mittpådagenmedicin 15.00 och kunde inte förstå varför jag blev så hängig och matt men dock inget ont i magen. Klockan 17.00 slog det mig så jag tog en mindre dos. La mig i nya soffan på bästa Lindas balle (så mysigt, tror vi har hittat Karlstads oas som är inglasad från golv till tak, den första oasen fanns på Söder i Sthlm hos kloka Jenny) och ringde till söta My för några uppmuntrande ord. Efter 20 min mådde jag prima...hade ju inga smärtor men känslan blev bättre och humhöret... Jaha då är det dags för avvänjning, medicinen ger mig måbrakänslor och hur ska jag överleva utan.

Idag
Blir det middag hos godhjärtade Jenny. Fick det i present på min födelsedag...hon är så finurlig den flecka. Ska kolla in det nya växthuset hon byggt av gamla fönster. "Ho går aldrig bet".

Som du märker heter många av mina vänner Linda och Jenny, därför kallar jag dem diverse olika personligheter som jag upplever att de har för att skilja dem åt. Puss

05 juni 2011

5 juni 2011

Tänk att igår orkade jag va uppe möe längre igen fast det blev en sen kväll på fredagen. På dan blev det en fika på Sågudden med tuffa Carl, vackra Vera, tvillingarna o Callsson. Så mysigt! Varmt och vackert väder. Kvällen blev i stugan med årets första grillning och det var trevligt. Linda, brodern, Per och göbben. När vi kom dit hade vi storfrämmande på bryggan. Östbergs gjorde premiärtur med båten. Göbben tog med sig tuffa Carl för att plocka sniglar...ujuj så äckligt o det tyckte även tuffa Carl. Kvällen avslutade jag och Linda i soffan med en skräckfilm....hon sov o jag fick se själv.

Jag fick äntligen till så jag kunde lägga ut lite bilder......lite ego men bara på mig själv! Gjorde en egen sida med bilder men ska lägga ut mer i inläggen allt eftersom. Måste ju avancera lite *fniss*.

Nu tycker Linda att jag måste gå ur sänga men det är såå trögt. Vi ska packa oss iväg till storstan för å spana in nya lägenheten. Tror att jag är lite bättre ändå idag och jag vill inte ha cellgift på torsdag....ångest så in i.........får ont i magen att tänka på eländet. Fy fan vad jag tycker att det räcker nu....vill inte mer, vill bara leva ett tag nu utan sjukhus och behandlingar!

 

04 juni 2011

4 juni 2011

Nyss uppstigen ur härligheten! Blev en jättetrevlig kväll igår hos vännerna i trädgården med supergod plockmat. Laxrullarna som Linda glömde i frysen blev en liten sorbé...mycket smaskens kan jag lova. Det var ju fotboll på tv..... uj inte litte trist.. men jag slapp att se i alla fall. Vi hade jättetrevligt och pratade en massa.. och när jag tänker efter så har allt folk i allmänhet en hel del bekymmer av olika slag under livets gång och om man är sjuk, blir lämnad eller bestulen på sitt bröllop...jag vet inte vad som är värst. Alla genomgår olika kriser genom livet och det är väl det som är just livet. Alla har vi vår lycka och sorger och det gäller att hitta en balans mellan att leva livet medans man befinner sig mitt i det, innan det är för sent så passa på att njut.

Gårdagskvällen slutade med att jag fick köra hem alla människor till olika platser och jag kröp ner strax innan två. Idag känns det faktiskt som att jag kommer att fixa dagen bra men man vet ju aldrig....det vänder fort. Nu ska vi ner på lastada och ta en kaffe......

03 juni 2011

3 juni 2011

Vilken härlig fredag............sol, varmt och jag har en bra dag. Sedan i onsdagskväll har jag mått lite bättre och med det menar jag att jag har haft mer ork. Tänk dig att du märker att du klarar vara uppe på benen mer utan att bli helt utslagen... lycka! Det går inte att beskriva.

Igår var mor här och städade min lägenhet...tyvärr orkar jag inte det än....än kommer att fortsätta ett BRA tag till. Är ju så tråkigt att dammsuga så det får hon gärna fortsätta med läänge. Så tog hon tvätten med, lyx med strukna kläder... Vi gick en raskare promenad över kyrkbron och kring strand och vet du att jag har mer ork... lycka igen. På eftermiddagen fick jag storfrämmande från Sthlm, tyvärr var Vera så trött men jag fick se henne när Jenny blev hämtad. Sötast i stan är trollungen med röd solhatt, prickig klänning och 2 tänder...puss

Idag åkte vi till stugan och när jag kom in ligger det en död geting på golvet...hur kommer dom in när allt har varit stängt och det är nystädat?! Fram med sop och skyffel och ut med bõse som blir liggnas på gölve.. vilket ogjort arbete. Sen blev det lite ogräs, lunch, en solstund för att kl 15.00 infinna mig på sjukgymnastiken. Idag gick det lättare på cykeln och jag fick 15 minuter med lite motstånd och därefter skulle jag gradera hur ansträngande aktiviteten var. Det gick så bra att jag inte upplevde det jobbigt alls. Tänk så gött! Jag orkar ju..... sjukgymnasten påtalade att för 1,5 vecka sedan klarade jag mig inte själv hemma! Sen var det armar och det gick okej. Hade lite träningsvärk efter onsdagen på baksidan armen efter 1 kg...det du uj vilket atlet jag är. Skinne bare hänger på arma.. tänk när jag va frisk upplevde jag gäddhäng....det var inte något att tala om säger jag nu.

Tänk när göbben kom å hämte mig förut säger han...har du fått skägg på haka? Fram med spegel o vesst trot eller ej men nu har det börje växe fjun där med. Men va fan, vilken dret! Tur ja börjer med cellgifter igen till vecka så det blir slut med hår på ett tag....... Tycker det räcker med att ha fått hår på händer och fötter vilket jag inte tidigare visste att man kunde ha! Är jag ett djur...hmm

Nu ska jag vila inför kvällens första sommarfest hos snällaste Linda och snyggo Pär. Ska bli riktigt kul å träffe lite trevligt folk. Några går säkert på krogen men jag tassar hem när jag blir sliten..... Måste ju va pigg i morgon när bästa Linda kommer från Karlstad helt utsliten kan jag tro......

01 juni 2011

1 juni 2011

Igår var det riktigt sommarvarmt ute när jag o göbben reste till golfbanan. Det va inte möe folk men några var där o tyckte att det va kul att se mig. Gerda i köket kom ut o tyckte jag va så fin i kort hår...söt hon och när vi åt lunch så kom hon ut till mig med jordgubbar och minst 1,5 dl ovispad grädde....gubbarna blev lite avis!
Göbben är min far för er som inte har koll på det!

Tränade puttning o gissa vem satte de tre första putterna...jo visst men sen va det inte så möe mer. Chippade lite men det var inte lika kul. Efter 30 minuter va jag helt slut så ja fick vila på en parkbänk...hur fan ska jag orka hålla mig upprätt i 5 timmar om jag ska spela 5 dagars om en månad?! Går nog inte detta.

Efter golfbanan blev det soffa o där låg jag tills 23.00 igår kväll då jag flyttade mig till sänga. Ringde efter kära mor som kom o lagade kvällsmat åt mig...orkar ju inte ta mig själv. Hoppade över kvällsmat 2 kvällar i rad, det går ju inte.

Mätte mig i morse...nu är jag som en jakthund, ÄNTLIGEN men att en måste bli halvdöd innan är ju tragiskt. 49 kg, 92 cm rompa, 23 överarm, 78 mage, 68 midja....

i november innan operation va måtten
59 kg, 102 rompa, 27 överarm, 90 mage, 83 midja....

10 cm rompe, 4 cm arm,12 cm mage, 15 cm midja. Borte...o vet du att det mesta är tumörer och muskler....

Kom till sjukgymnasten idag som satte mig på cykeln i 10 minuter o så pratade vi. Han sa att du har för stora förväntningar...minns du för en vecka sen, då orkade du knappt gå över golvet o idag sitter du här på en cykel... ja men jag vill bli pigg fort. Han sa att du måste vänta på orken, den kommer men det tar tid, för 4 veckor sedan låg du på operationsbordet. Det måste få ta tid. Det finns de som har gjort mycket mindre operationer och som inte har kommit igen så fort som du har gjort. De orden värmde skönt i mina öron!

Efter måndagens träning hade jag ingen träningsvärk mer än att det gjorde mer ont i magen vilket berodde på en baksidaarmövning. Den tog vi bort idag mot en annan. Jag fick 1 kg hantlar och det gick finemang. Så från i måndags har jag ökat vikerna med 50%. När jag tränade armarna sa jag - vilken överkropp jag kommer att få i sommar och sjukgymnasten sa - du kan ju bli en gladiator....Sofia Sjökvist flyger som en vante... haha..
Så han är allt lite rolig sjukgymnasten. Därefter blev det 5 minuter till på cykeln. Efteråt kände jag mig så nöjd med dagens övningar. I morgon har jag nog träningsvärk.

Sen kom Anna o Ulli hit så jag fick hjälp med att länka till andra bloggar och nu ska det gå att lägga till kommentarer efter mina små inlägg. Jag sa det att det är så trist att ingen lägger till kommentarer...det går inte sa Anna. Hoppas det nu går och att jag får många roliga säg....

Känner mig faktiskt lite piggare idag och jag har varit uppe flera timmar mer än igår. Nu har jag nog fått lite mer ork.... han kanske kommer..... uj vad jag väntar och längtar efter han...